Veliki investicioni projekti i nova industrijska zona u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Od ukupno 7,8 milijardi evra, planiranih za projekat „Skok u budućnost“ 1,2 milijarde je alocirano za Kragujevac. Severna obilaznica predstavlja najznačajniji i najveći ikad realizovan projekat u Kragujevcu koji će pored rasterećenja grada od krupnog saobraćaja i zagađenja, otvoriti nove prostore za invesitcije. Upravo je prva faza severne obilaznice, od pet kilometara najznačajnija, jer je duž njene trase planirana nova industrijska zona od 150 hektara, što će značajno doprineti dovođenju direktnih domaćih i stranih investicija. Očekuje se i početak izgradnje Gružanskog koridora koji će povezati Kragujevac sa Moravskim koridorom i auto – putem Miloš Veliki. Ovo će učiniti Kragujevac ključnim saobraćajnim čvorištem u Srbiji, direktno povezanim auto - putem E75 Beograd - Niš sa zapadnim delom Srbije – istakao je gradonačelnik Nikola Dašić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dašić je najavio da će novi, moderan stadion kakav zaslužuju Radnički, Kragujevac i Šumadija graditi nedaleko od Severne obilaznice u naselju Korman, što će omogućiti da se saobraćajna gužva izmesti iz centra grada, dok će stadion „Čika Dača“ ostati kao trenažni centar.

Najvažnija privredna vest za Kragujevac i Srbiju je početak proizvodnje novog električnog automobila Grande Panda u Stelantisovoj fabrici. Sa trenutnim suficitom od 111 miliona evra u trgovini sa Evropom, Šumadija nastavlja da prednjači, a novi proizvodni kapaciteti će dodatno učvrstiti našu lidersku poziciju.

I Srbiju i Kragujevac u budućnosti vidim kao centre novih zelenih tehnologija, a proizvodnja Grande Pande je možda prvi korak u tom pravcu.

Srbiju vidim kao zemlju u kojoj će se obezbeđivati zdraviji, obnovljivi energenti. Litijum, kao značajna strateška sirovina u Evropi, izaziva sve više interesovanja. Verujem da će se rasprava o njegovom korišćenju vratiti u naučne okvire, što će omogućiti Kragujevcu i Srbiji da privuku nove investicije i podignu industriju na viši nivo – kazao je Dašić u Jutarnjem programu RTS - a.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu