U Stragarima sve spremno za „Šumadijske dane šljive“ - iKragujevac


Vesti

Stragari su spremni da dočekaju prve izlagače, a sutra i prve posetioce manifestacije Šumadijski dani šljive. Organizacioni odbor sastao se u Lovačkom domu ove varošice, gde će se, inače tokom naredna tri dana odvijati najveći deo bogatog programa, kako bi utvrdili i poslednje detalje.

Šumadijski dani šljive se u Stragarima održavaju od 2009. godine sa prekidima, ali od kada je Grad Kragujevac, pre tri godine preuzeo organizaciju oživeli smo je u još većem obimu, što iz godine u godinu pokazuje i interesovanje sve već broja izlagača, rekla je dr Snežana Živanović Katić, članica Gradskog veća za održivi i ravnomerni razvoj sela i grada i predsednica Organizacionog odbora manifestacije. Sve je veće interesovanje izlagača iz čitave Srbije, ali i onih koji traže smeštaj u ovom kraju a to se povoljno odražava i na lokalno stanovništvo i ugostitelje. Duh manifestacije u Stragarima oseća se već sa prvim pripremama, tri meseca pre održavanja same manifestacije. Grad Kragujevac u sklopu priprema obavlja značajne infrastrkturne radove, uređuje prilaze manastiru, što sve ostaje ovom kraju, kazala je dr Živanović Katić i pozvala sve Kragujevčane, posetioce iz drugih krajeva Srbije da provedu vikend u prelepoj varošici i uživaju u prirodnom i kulturnom bogatstvu Šumadije.

Program 2.avgusta počinje stručnim predavanjima za voćare u 9.00 sati, Ulica šumadijske šljive biće otvorena od 10.00 sati gde će svoje proizvode izložiti najveći voćari, a podrudničke domaćice autentične specijalitete i proizvode od voća i domaće radinosti. Kulturno umetnički programi dobrodošlicom započinje Osnovna škola „Julijana Ćatić“ iz Stragara u 17.00 sati, dok će Šumadijske dane šljive svečano u 20.00 sati otvoriti gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Tokom trodnevne manifestacije posetioce očekuju i gulašijada, fijakerijada, defile fića, šumadijska gozba, seoske letnje igre i prvi put ove godine viteške igre. Gradska turistička organizacija i ove godine organizuje besplatnu vodičku turu iz Kragujevca, u subotu od 16.00 sati, do manastira Divostin i Voljavča, a krajnja lokacija su Stragari.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu