Održana tribina na temu unapređenja informisanosti zajednice o osobama sa invaliditetom - iKragujevac


Vesti

Unapređenje kvaliteta informisanja Kragujevčana i Kragujevčanki o svakodnevnom životu i problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, pripadnici i pripadnice manjinskih zajednica i drugih ranjivih društvenih grupa bila je tema tribine ''Lokalni mediji u službi zajednice - Mediji za sve '' koja je u organizaciji Res Publika Tima održana u zgradi Gradske uprave. Tribina je bila prilika da predstavnici udruženja građana i medija podele svoja iskustva i razmotre mogućnosti zajedničkog uticaja na kvalitet izveštavanja, a događaj je otvoren uvodnim obraćanjima dr Gordane Damnjanović, pomoćnice gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava, Milene Stojanović, aktivistkinje Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom i novinara Miroslava Miletića.

Kada je reč o osobama sa invaliditetom treba uzeti u obzir ugao gledanja pripadnika ove društveno osetljive grupe, kao i čitave zajednice. Uloga informisanja tu jeste primarna, ali postoji nešto još važnije, a to je prihvatanje, istakla je Damnjanović i dodala da je najbitnije prevazilaženje problema u prihvatanju različitosti. Izrazivši nadu da će se ovaj projekat Res Publike razvijati u pravcu kreiranja sajta, platforme, radio ili televizijske emisije koju bi vodile osobe sa invaliditetom i gde bi ukazivale šta treba unaprediti, Damnjanović je poručila da će Grad Kragujevac, koji inače ima odličnu saradnju sa svim udruženjima, nastaviti da sluša njihove potrebe i podržava ovakve projektne aktivnosti.

Aktivistkinja Milena Stojanović je kao prioritet navela da treba prekinuti sa sporadičnim i često neadekvatnim izveštavanjem o potrebama i položaju osoba sa invaliditetom. Mediji bi u svom izveštavanju morali jasno da predstave teme koje muče osobe sa invaliditetom i rade na analitičkom sagledavanju naših problema, kao i da budu kontrolni mehanizam ispunjavanja javnih politika u vezi osoba sa invaliditetom, poručila je Stojanović.

Navodeći da je zajednica, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, uradila puno po pitanju osoba sa invaliditetom, da su sve zastupljeniji u izveštavanju medija, kao i da se sam mentalitet ljudi promenio, novinar Miroslav Miletić ocenjuje da još nedostaje malo veća agilnost udruženja. Ako nas ne kontaktirate i obavestite, niko od novinara ne može da zna šta se sve dešava. Da bi došlo do boljeg informisanja potrebno je da predsednici udruženja, ali i članovi, budu mnogo više proaktivni, kazao je Miletić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu