Mejkers lab, drugi u Kragujevcu, otvoren u Prvoj tehničkoj školi - iKragujevac


Vesti

Učionica u kojoj se budi inspiracija, znanje usvaja i primenjuje na inovativni način, a učenici postaju stvaraoci sopstvene budućnosti – Mejkers lab, drugi u Kragujevcu, a 17. u Srbiji, otvoren je u Prvoj tehničkoj školi u saradnji sa Grupom za obrazovanje koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija i uz podršku partnerskih kompanija i Grada Kragujevca.

Na svečanom otvaranju prisutne je u ime Grada pozdravio Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, istakavši da lokalna samouprava ovakve inicijative za razvoj uslova obrazovanje dece podržava i aktivnostima i finansijski. Ovog puta smo podržali inicijativu Prve tehničke škole da u saradnji sa Grupom za obrazovanje naprave ovu učionicu i garantovali da ćemo partnerski učestvovati u uređenju ovog prostora. Iz budžeta Grada je izdvojeno oko 600 hiljada dinara, približno isti iznos je uložila i Grupa za obrazovanje i to je utrošeno samo za uređenje prostora, a kada uračunamo dobijenu opremu i uređaje potrebne za razvoj i unapređenje đaka ove škole, ukupni iznos je daleko veći, rekao je Aleksić. On je podsetio da Kragujevac sada ima dve srednje škole opremljene učionicom budućnosti i poručio da će Grad biti na raspolaganju za sva dalja partnerstva jer su takvi prostori izuzetno značajni za naše đake.

Sve je krenulo od ideje da je obrazovanje naše dece i njihov ostanak u Srbiji odgovornost svih nas, rekao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije. Oko te odgovornosti, objasnio je on, prvo su se udružile organizacije koje su deo Grupe za obrazovanje, a onda smo napravili mrežu partnera i saradnika koji danas omogućavaju đacima u Srbiji da imaju moderne prostore za rad u kojima se održava savremena nastava bazirana na projektnom radu. Zahvalivši školi što je izrazila želju da bude deo ove inicijative i sarađuje sa njima, a Gradu Kragujevcu što je primer saradnje koja treba da postoji na nivou zajednice, naglasio je i da je uređenje prostora u Prvoj tehničkoj školi možda najveća promena koju su ove godine napravili od jedne učionice. U ovkvim prostorima promene se dešavaju na različitim nivoima. Bitno je da imamo sve veći broj đaka koji, u skladu sa svojim interesovanjima, žele da istraže nove mogućnosti za sebe i mi smo tu da pomognemo, poručio je Đuričanin.

Iskustva koje učenici uz podršku nastavnika, privrede i zajednice steknu u samim labovima kroz programe, projekte i aktivnosti koje razvijaju učeničke veštine i kompetencije predstavljaju iskorak iz onoga što formalni sistem obrazovanja ne uspeva da pruži. Zahvaljujući Grupi za obrazovanje i partnerskim kompanijama, naši učenici i nastavnici će ovde raditi i stvarati u inovativnom i stimulativnom okruženju koje će postati košnica budućih lidera i kreativaca, rekao je Nemanja Joksimović, direktor Prve tehničke škole.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu