Delatnost lokalnog ombudsmana proširena i na javni sektor - iKragujevac


Vesti
Šteta zbog neisplaćenih godišnjih odmora, neisplaćene zarade i prava po osnovu ostvarivanja solidarne pomoći i jubilarnih nagrada, najčešći su problemi zbog kojih se zaposleni u javnom sektoru obraćaju Kancelariji lokalnog ombudsmana u Kragujevcu.


Od polovine prošlog meseca, delatnost lokalnog ombudsmana proširena je i na javni sektor. Zaposleni u preduzećima čiji je osnivač grad Kragujevac od sada pomoć pri ostvarivanju radnog prava mogu potražiti u kancelariji lokalnog ombudsmana koji je zadužen za mirno rešavanje sporova sa poslodavcem.

Mirno rešavanje sporova

Da bi se došlo do mirnog rešavanja, neophodno je podneti zahtev Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova, koji prosleđuje lokalni ombudsman.

Ovakav vid rešavanja sporova povoljno utiče i na budžet stranaka ali i traje mnogo kraće, pa umesto tri godine sudskog procesa, mirno rešavanje se okončava za par meseci.

Desetak slučajeva

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Republičkom agencijom za mirno rešavanje sporova polovinom januara, Kalncelariji lokalnog ombudsmana grada Kragujevca se javilo oko desetak zaposlenih u javnom sektoru, koji su se odlučili za mirno rešavanje sporova sa poslodavcima.

Sporna pitanja

Sporna pitanja oko radnih odnosa uglavnom se odnose na:

Diskriminaciju na radnom mestu
Ostvarivanje prava zaposlenih iz ugovora o radu
Prednosti mirnog rešavanja

Mirno rešavanje sporova ima brojne prednosti:

Brže: Traje mnogo kraće od sudskog procesa.
Jeftinije: Niži su troškovi za obe strane.
Efikasnije: Omogućava pronalaženje rešenja koje odgovara obema stranama.

Očuvanje poslovnih odnosa: Pomaže u očuvanju poslovnih odnosa između zaposlenog i poslodavca.

Zaposleni u javnom sektoru koji imaju problema sa ostvarivanjem svojih radnih prava mogu se obratiti Kancelariji lokalnog ombudsmana grada Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu