Besplatni preventivni pregledi za građane Kragujevca sutra od 8 do 17 časova - iKragujevac


Vesti

Kragujevac – Dom zdravlja i Univerzitetski klinički centar Kragujevac sutra će organizovati besplatne preventivne preglede za sve građane, bez potrebe za zakazivanjem i bez obzira na posedovanje zdravstvene knjižice. Pregledi će se obavljati od 8 do 17 časova, pružajući priliku svim zainteresovanim da provere svoje zdravlje na jednostavan i brz način.

Dom zdravlja Kragujevac – Zmaj Jovina 2, zgrada ATD-a

U zgradi ATD-a Doma zdravlja Kragujevac organizuju se pregledi koji obuhvataju širok spektar zdravstvenih analiza i dijagnostičkih metoda. Građanima će biti dostupne:

  • Laboratorijske analize krvi – uključuju određivanje nivoa šećera u krvi, tumor markere (PSA za muškarce, CEA, CA 19-9, AFP) i analiza prosečnog nivoa šećera u krvi poslednja 2-3 meseca (HbA1C).
  • Merenje krvnog pritiska, EKG i ultrazvuk srca, kao i pregled interniste, koji će po potrebi pacijente upućivati kod kardiologa u Univerzitetski klinički centar.
  • Pregled lekara i ultrazvučni pregled bubrega sa mogućim upućivanjem pacijenata kod urologa.
  • Tumačenje rezultata HbA1C i po potrebi upućivanje kod interniste i endokrinologa.
  • Vakcinacija protiv sezonskog gripa za sve građane koji žele da se vakcinišu.

Univerzitetski klinički centar Kragujevac – Centar za internističku onkologiju

Univerzitetski klinički centar Kragujevac takođe učestvuje u ovoj akciji. U Centru za internističku onkologiju građani će moći da obave:

  • Kardiološke i urološke preglede, merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
  • Tumor markere (PSA za muškarce, CEA, CA 19-9, AFP).
  • Analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca (HbA1C).

Značaj preventivnih pregleda u očuvanju zdravlja

Preventivni pregledi, poput ovih koji se organizuju sutra, deo su kontinuirane strategije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za prevenciju i rano otkrivanje hroničnih, masovnih nezaraznih bolesti. U fokusu su metaboličke bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i gojaznost, koji predstavljaju sve veći problem, ne samo među starijom populacijom, već i među decom i omladinom.

Ministarstvo zdravlja aktivno sprovodi Nacionalni vodič za lekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako bi se prevenirala pojava dijabetesa tipa 2. U sklopu sutrašnjih pregleda, biće primenjen strukturisani pristup za procenu rizika oboljevanja od ove bolesti, koji uključuje:

  • Upitnik za procenu rizika i izračunavanje SCOR-a za svakog pacijenta.
  • Antropometrijska merenja (telesna masa, visina, obim struka i indeks telesne mase).
  • Laboratorijske pretrage: merenje nivoa glukoze u krvi i HbA1C.

Ovakav pristup omogućava građanima da saznaju svoj rizik za oboljevanje od dijabetesa tipa 2, kao i da na vreme prepoznaju potencijalne poremećaje poput predijabetesa ili dijabetesa. Pravovremenim lečenjem može se usporiti ili čak sprečiti razvoj bolesti, a adekvatna dijagnoza omogućava efikasno lečenje i prevenciju hroničnih komplikacija, kao što su srčani i moždani udar, slepilo, otkazivanje bubrega ili amputacija ekstremiteta.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Univerzitetski klinički centar Kragujevac pozivaju sve građane da iskoriste priliku i obave preventivne preglede, u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja i blagostanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu