MLADEN KNEŽEVIĆ, DIREKTOR TEATRA „ JOAKIM VUJIĆ “ZA PORTAL IKRAGUJEVAC: „ Privilegija je služiti svom gradu i svojoj matičnoj kući “ - iKragujevac


Vesti

Mladen Knežević rođen je 6. januara 1979. godine u Kragujevcu. Kao diplomirani glumac , ostvario je niz uloga u Pozorištu za decu i Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, a od 2014. godine je i stalni član ansambla Knjaževsko-srpskog teatra. Pored uloga u pozorištu, ostvario je više uloga na filmu i u TV serijama, te obavljao više društvenih funkcija.  Odlukom Skupštine grada Kragujevca 26. marta 2021. godine za direktora Knjaževsko-srpskog teatra .

 

Odrasli ste u vreme velike Jugoslavije, po čemu pamtite Kragujevac iz svoga detinjstva?

*Kragujevac, i detinjstvo pamtim po igrama ispred zgrade, sankanju u Šumaricama, zimskom bioskopu. Naravno i crtanim filmovima u 19:15 . Uglavnom, po jednom opštem osećaju bezbrižnosti.

Kada ste znali da će gluma biti Vaš životni poziv?

*Ne mogu da se setim tog trenutka. Sve se desilo tako brzo, a počelo je iz zabave, šale.

Sećate li se prve glumačke uloge, pre nego što ste postali profesionalni glumac?

*Kako da ne, predstava „Buđenje“ u režiji Gorana Sorgića u školi Stanislav Sremčević

Kako  izgleda prijemni ispit na Akademiji, s obzirom na to da je mali broj planiran za upis?

*Napeto, i dobro je da kratko traje ( smeh...)

Posle završene Akademije lepih umetnosti, bili ste angažovani u Pozorištu za decu, kakvo  Vam je iskustvo iz tog perioda?

*Dosta putovanja, nova poznanstva, druženja i sticanje iskustva.

Nakon toga, postali ste stalni član Teatra, koja uloga se može smatrati Vašom glumačkom kartom?

*Pre bi se reklo da se radilo o čitavom špilu karata. J Bez šale, dosta uloga je bilo i pre samog dolaska u matični teatar, kada sam nastavio sa ostvarivanjem uloga i glumačkim usavršavanjem.

Odlukom Skupštine grada Kragujevca , oktobra prethodne godine postavljeni ste za direktora Teatra, jeste li bili spremni na novi izazov?

*Privilegija je služiti svom gradu i svojoj matičnoj kući. Dugo sam se lomio oko odluke da li da prihvatim tu odgovornost jer se ipak radi o pozorištu koje ima najveću tradiciju u Srbiji pa je samim tim i odgovornost velika ali sam ipak prihvatio izazov jer sam imao veliku podrška kolega i kolektiva kao i podršku grada. Na početku mi je bilo potrebno malo vremena da se prilagodim s obzirom da dolazim iz reda glumaca na rukovodeću funkciju ali sada konačno mogu da kažem da sam spreman da nastavim misiju  mojih predhodnih kolega.

Koliko je grad pomogao da se poboljša status pozorišnih umetnika?

*Grad, je inače, u poslednjih par godina dosta promenio izgled kulturnih dešavanja. Dosta se radilo na promociji Teatra što je i uticalo na poboljšanje imidža samog pozorišta. Naravno, lokalna samouprava prepoznaje potrebe razvoja kulture i pozorišne umetnosti u našem gradu, tako da su i poboljšanja očigledna.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, marketingu, za Vaše predsatve traži se karta više, kako ste uspeli da vratite publiku u pozorišnu salu?

*Pre svega raznovrsnim sadržajem , bogatim programom i ne odstupajući od umetničkog kvaliteta. Napravili smo jednu dobru analizu, i došli do određenih zaključaka. U savremenom životu gde smo svi  zatrpani raznim informacijama ne možemo očekivati da kad napravimo predstavu  publika slučajno dođe,već je bilo potrebno napraviti strategiju kako bi privukli publiku , što smo i uradili.

Imate brojne projekte, saradnju sa pozorištima iz regiona, brojna gostovanja, šta je naredno u planu?

*Uhvatili smo se u koštac sa jednim velekim projektom. U pitanju je vanvremenski Miroslav Krleža i  predstava „ Na rubu pameti“. Očekujeno da početkom marta izađemo sa premijerom. Pozorište je dosta kasnilo u realizaciji planova zbog opšte poznate situacije. Kako se situacija poboljšava, tako se i otvara mogućnost da nastavimo punim tempom i da ugostimo dva vrsna reditelja do kraja sezone. U pitanju su Aleksandar Lukač i Stevan Bodroža.

Publika je lepo dočekala i matine, tako da ste time pokrili sve od 7 do 77 godina?

*Baš tako, između ostalog pozitivnog koji taj matine nosi, na ovakav način „regrutujemo“ nove ljubitelje pozorišne umetnosti.

Imate li vremena za odmor i razonodu?

*Imenovanjem za direktora, nisam prestao da se bavim glumom. I dalje sam aktivan u ansamblu, tako da je vremena sve manje. Međutim, porodica je uvek na prvom mestu i sve svoje vreme se trudim da odem u prirodu, da promenim sredinu.

Koji Vam je omiljeni hobi?

*Trčanje, rekreacija...Čak to ne smatram hobijem, nego pasijom. Kako dolazi lepo vreme , tako ja sve više koristim naše Šumarice za svoju trčanje.

Šta Kragujevčani mogu da očekuju tokom ove godine, kada je teatar u pitanju?

*Mogu da očekuju više baleta,opere, predstava na znakovnom jeziku, koprodukcije sa drugim pozorištima,gostujuće glumce, gostovanje teatra po festivalima i naravno pored Joakim festa koji se održava u oktobru i 58.festival,pozorišni susret profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji će se ove godine odigrati kod nas u Kragujevcu od 7. do 15. maja.

Autor: Mario Badjuk

Foto: Zoran Miljković

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu