Međunarodni okrugli sto ''Socijalizacija osoba sa invaliditetom'' - iKragujevac


Vesti

Tema drugog po redu međunarodnog okruglog stola u organizaciji USPR ''Svet'' i Humanitarnog radija pod pokroviteljstvom grada je Socijalizacija osoba sa invaliditetom. Učesnike je u ime grada pozdravila Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja je istakla posvećenost grada u pružanju podrške građanima kojima je pomoć potrebna a među kojima su i osobe sa invaliditetom.

Grad Kragujevac donosi strateška dokumenta i lokalne akcione planove koji nas obavezuju da sprovodimo aktivnosti i ciljeve koji u njima stoje, kazala je Pavić. Ono na šta se najviše oslanjamo je saradnja sa mnogobrojnim udruženjima OSI jer sami određuju svoje prioritete i potrebe koje postepeno zajedno rešavamo.Takva saradnja je dala određene rezultate u unapređenju njihovog položaja naročito u pristupačnosti i socijalnoj inkluziji i to kroz infrastrukturne projekte i kulturne sadržaje, a u prilog tome govore nagrade koje je grad dobio kao prmer dobre prakse od različitih nacionalnih institucija. Finansirajući godišnje programe socijalne zaštite, kao što je i ovaj, grad razmenjuje praktična iskustva drugih gradova i zemalja koja kasnije možemo da implementiramo u našem sistemu.

Uređenje socijalne oblasti i uključivanje osoba sa invaliditeom u društveni život je naš cilj, kazala je Slavica Lukić, predsednik Udruženja građana Ekspres i Humanitarnog radija. Ove godine sa kolegama iz Rusije razgovaramo o dosadašnjim aktivnostima ali i načinima zbrinjavanja osoba sa invaliditeom nakon smrti roditelja ili staratelja u za to namenjene ustanove što je kod nas još uvek nerazvijeno i usluge personalnih asistenata, rekla je Lukić i dodala da svaka aktivnost napravi pomak u unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i njihovu bolju vidljivost i socijalizaciju, kazala je Lukić, jedna od organizatora i učesnika tribine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu