СКЦ у Крагујевцу обележио 40 година постојања - iKragujevac


Kultura

Studentski kulturni centar u Kragujevcu obeležio je 40 godina, okupivši u Kontakt galeriji brojne saradnike, prijatelje, autore svojih izdanja, kulturne poslenike koji su bili u prilici da pogledaju izložbu iz izbora kolekcije radova ove kulturno-obrazovne institucije.

 

Studentskom kulturnom centru jubilej je čestitala Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete pod čijim okriljem ova institucija funkcioniše.

SKC u Kragujevcu jedan je od pet centara u Srbiji o kome Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete sa ponosom govori i podržava i koji tek treba da podržava kroz zajedničke projekte sa jedinicom lokalane samouprave, rekla je Đukić Dejanović. Ovo je centar u koji voli da dolazi najveći broj mladih i onaj koji budi dar za scenu, film, muziku, likovno i literarno stvaralaštvo, ali neguje tradiciju. Podatak da u jednoj kalendarskoj godini SKC u Kragujevcu organizuje 300 događaja i okupi 55 000 učesnika govori o tome koliko ovo nije samo značajna institucija Kragujevca i Šumadije već i cele Srbije, poručila je ministarka.

U SKC- u u Kragujevcu oseća se snaga porodice srećnih, veselih i pametnih ljudi koja se prenosi na kreativne projekte, kazala je Ana Petrović Jelić, članica Gradskog veća za kulturu, čestitajući 40 godina rada Studentskom kulturnom centru i poželevši im da složnost i takvu energiju zadrže.

Studentski kulturni centar u Kragujevcu je uvek težio da bude prvi u svojoj sredini, koji će podržati kreativne i progresivna ideje, kritičko mišljenje na dobrobit svih, a u cilju izgradnje boljeg društva, rekla je direktorka, Ivana Maraš. Tome doprinose brojnim kulturno obrazovnim sadržajima i aktivnostima, kocertima, izložbama, predstavama, tribinama, književnim večerima, edukacijama, filmskim projekcijama, video produkcijom, međužanrosvkim i multimedijalnim programima. Raznovrstan program uverava nas, poručila je Maraš da smo na pravom putu izgradnje saveremeni dinamične ustanove kakvoj težimo, otvorene za nove tendencije u umetnosti, kulturi i obrazovanju.

SKC u Kragujevcu je inače, nosilac brojnih nagrada i priznanja, izdavač književnih i muzičkih dela prepoznatljivih u čitavom regionu, a saradnik je i učesnik internacionacinalnih festivala, evropskih mreža festivala i platformi.

Obeležavanje jubileja bila je i prilika da SKC u Kragujevcu otvori Letnju scenu na kojoj je, posle Akademskog pozorišta SKC, nastupao kantautor „Kralj Čačka“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu