Pripreme za izgradnju karting staze u Kragujevcu zvanično počele - iKragujevac


Sport

Pripreme za izgradnju karting staze u Kragujevcu zvanično su otpočele nakon što je Gradska uprava za investicije i razvoj raspisala javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije. Ovim korakom započeta je prva faza realizacije dugo očekivanog projekta koji će obogatiti sportsko-rekreativnu ponudu grada.

Prema ranijim najavama, karting staza će se nalaziti na potezu između Divostina i Malih Pčelica. Planirana auto-moto karting staza imaće zabavno, edukativno i rekreativno karakter. Na stazi će se isključivo koristiti ekonomični 4T kartinzi sa prigušenim izduvnim sistemima, koji ne stvaraju previše buke, čineći je pogodnom za vožnju u urbanim zonama.

„Staza će biti pristupačna deci već od 6-7 godina, odraslima bez ograničenja, kao i vozačima oba pola“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji. Ovaj projekat predviđa karting stazu sa platoom za kartinge, internom saobraćajnicom i parkingom za posetioce i korisnike. Ukupna asfaltirana površina iznosiće oko 9000m², dok će dodatnih 1200m² biti namenjeno za saobraćajnicu i parking. Planirana je i izgradnja nadstrešnice na platou za kartinge i postavljanje ograde oko kompleksa.

Pored staze, u okviru kompleksa biće izgrađen objekat spratnosti prizemlje plus sprat, površine oko 400m². Ovaj objekat će služiti potrebama kartodroma, uz mogućnost prateće ugostiteljske namene, ali bez smeštajnih kapaciteta.

Grad Kragujevac je u aprilu ove godine dobio sredstva od Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Ukupan iznos odobren za realizaciju ovog projekta je 2,8 miliona dinara, dok će Grad sufinansirati sa 1,4 miliona dinara.

Firme zainteresovane za učešće na tenderu za izradu tehničke dokumentacije mogu se prijaviti do 20. juna ove godine.

„Podrškom Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj, koje je finansiralo izradu projektno-tehničke dokumentacije, dobili smo priliku da naš grad prvi put u istoriji dobije karting stazu“, istakao je Stevović. On je podsetio da je prvi bitan korak bio obezbeđivanje same lokacije, što je Grad Kragujevac uspešno završio. „Zahvaljujući ovoj podršci, završavamo i drugi važan korak, koji će omogućiti da u narednom periodu imamo pripremljenu dokumentaciju i sprovedemo dalju implementaciju ovog velikog projekta“, zaključio je Stevović.

Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka unapređenju sportsko-rekreativne infrastrukture Kragujevca, pružajući nove mogućnosti za sve generacije i doprinoseći razvoju lokalne zajednice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu