Otvorena memorijalna soba u Stragarima u čast prvog srpskog olimpijca - iKragujevac


Sport

U okviru memorijala „Dušan Milošević“, 13. po redu, koji se tradicionalno održava u Stragarima u znak sećanja na člana prvog Olimpijskog tima Srbije, učesnika Olimpijskih igara u Stokholmu 1912. godine, danas je u Osnovnoj školi „Julijana Ćatić“ otvorena memorijalna soba posvećena ovom prvom srpskom olimpijcu.

 Manifestacija je realizovana uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije i Grada Kragujevca u organizaciji Udruženja „Dušan Milošević-prvi srpski olimpijac“ i OŠ „Julijana Ćatić“, a u ime lokalne samouprave prisustvovali su članovi Gradskog veća, Dušan Aleksić i Predrag Stevović.

stragari2

Grad Kragujevac uvek stoji iza svojih sportista i ponosni smo što je predstavnik začetka olimpizma u Srbiji upravo iz našeg kraja. Nedavno smo u ovoj školi učestvovali u rekonstrukciji fiskulturne sale, sada u čast Dušana Miloševića ovde otvaramo spomen sobu koja će služiti na ponos celom našem gradu, istakao je Stevović, podsetivši da Kragujevac i danas može da se pohvali jednim olimpijcem, Aleksandrom Komarovim koji će učestvovati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

stragari3

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, naglasio je da se realizacijom ideje koju je pokrenuo Đorđe Kalanović, predsednik Rvačkog saveza Centralne Srbije, i negovanjem sećanja na čoveka koji je napravio veliku karijeru, a čiji je životni put započeo u malom mestu u koje se i vratio, šalje dobra poruka svoj deci koja se danas rađaju i odrastaju u Stragarima. Zahvalivši predstavnicima lokalne samouprave i većniku Stevoviću što brinu o sportu ne samo u gradu, već i u manjim seoskim sredinama, Višacki je istakao da su na teritoriji Kragujevcu poslednjih godina urađene velike stvari u ovoj oblasti i da je jedan od dokaza upravo sala za fizičko vaspitanje u OŠ „Julijana Ćatić“ koja može da bude ponos bilo kom gradu, ukljućujući Beograd.

Promoter ovogodišnjeg memorijala bio je Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije, inače olimpijski šampion u rvanju 2016. godine. Obraćajući se pre svega deci, on je rekao da Dušan Milošević može da im bude samo podstrek da počnu da se bave sportom i veruju u sebe. Olimpizam i olimpijske igre su velika stvar za sve sportiste, čak i sam san da odeš na Olimpijske igre. Želim vam da sanjate svoje snove kao što sam ih i ja sanjao i na kraju su mi se ostvarili. Možda neki među vama jednog dana postanu olimpijski pobednici, svetski šampioni, ali kroz sport ćete pre svega postati bolji ljudi, poručio je Štefanek.

U okviru programa 13. memorijala „Dušan Milošević“ učesnici su imali priliku da obiđu postament – kuću u kojoj je živeo Dušan Milošević, a zatim da na sportskom igralištu u Stragarima prisustvuju simboličnim trkama na 100 m i revijalnoj fudbalskoj utakmici.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu