U Kragujevcu uskoro gradsko veće u senci - iKragujevac


Politika

O formiranju „Vlade u senci“ na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama ZZŠ govorio je Saša Milenić, potpredsednik Inicijativnog odbora ZZŠ.

Razgovori na tu temu su u završnoj fazi, a u njima, osim gradskih odbora Zajedno za Šumadiju i Demokratske stranke učestvuju i dve nevladine organizacije: Šumadijska regija i njen Forum za regionalizam, kao i međunarodno poznata nacionalna nevladina organizacija Kreativna Srbija, sa kojom se definiše okvir i program kulturne politike Kragujevca.

“Vlada u senci (ili kako neki još kažu vlada na čekanju) predstavlja metod delovanja u političkoj borbi opozicije koji je poznat političkoj teoriji i praksi demokratije. Opozicija pribegava ovom načinu delovanja kada su ispunjena dva bitna uslova: kada je politika vlasti neodrživa i drugo, kada je alternativa spremna da preuzme vlast. Vlada u senci paralelno s oficijelnom vladom tumači društveni trenutak i priprema legislativu i potrebna dokumenta za trenutak preuzimanja zvanične odgovornosti. Takav metod rada uobičajeno prati zahtev opozicije za hitnim održavanjem demokratskih izbora”, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare Sša Milenić, potpredsednik Inicijativnog odbora ZZŠ.

Prema njegovim rečima politički trenutak u gradu Kragujevcu je kristalno jasan kao u kakvom školskom udžbeniku demokratije.

“Novokomponovana karantinska skupštinska većina iznedrila je gradsku vlast koja je neodrživa činjenica”, kazao je Milenić.

“Njen dolazak na vlast je protivustavan, njen rad nezakonit, a što je najgore, njena politika nije nikakva jer, sem uživanja u sebi i javnim funkcijama o trošku Kragujevčana, ta politika nema nikakav sadržaj i praktično ne postoji. Zbog toga smo pristupili formiranju gradskog veća u senci DS-a i ZZŠ-a”, istakao je Milenić.

Razgovori na tu temu su u završnoj fazi, a u njima, osim ove dve političke organizacije učestvuju i dve nevladine organizacije: Šumadijska regija i njen Forum za regionalizam, kao i međunarodno poznata nacionalna nevladina organizacija Kreativna Srbija, sa kojom se definiše okvir i program kulturne politike Kragujevca, rekao je Milenić i dodao da su stranke javno već nastupile za zahtevom za hitno raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu grada Kragujevca kojima će konačno biti uspostavljena lokalna samouprava Kragujevčana.

U danima pred nama biće vam prezentovan sastav gradskog veća u senci, a ono će vam, nadalje najavljivati i tumačiti korake koje preduzima”, najavio je Milenić.

“Zajedno za Šumadiju nije htela da izlazi u javnost sa ovom temom pre isteka 100 dana tzv. nove gradske vlasti. Otvaranje ove teme znači jasnu poruku za Kragujevčane: tzv. nova gradska vlast u Kragujevcu na čelu sa gradonačelnikom Nikolićem predstavlja neodrživu i privremenu činjenicu. Nastavljamo, svakodnevno, sa brojanjem svakog dana ove vlasti. Što taj broj, na kraju, bude bio manji i njihovo breme biće lakše”, zaključio je Milenić.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu