Dani Srpske u Srbiji simbolizuju povezanost, zajedništvo i solidarnost - iKragujevac


Vesti

U susret manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“, koja se otvara večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, umetničkim programom „Sabornost“ u ime jednog od 12 gradova domaćina ovogodišnjih susreta gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, za Novinsku agenciju Republike Srpske, je rekao da je ova manifestacija posebna prilika da se iz srca Šumadije zajednički pošalje poruka jedinstva, sabornosti i neraskidivih veza srpskog naroda sa obe strane Drine.

Ovakvi događaji podstiču bliske veze između institucija, privrednika, umetnika, kao i građana, što direktno utiče na razvoj zajedničkih projekata i ekonomskih inicijativa", objasnio je Dašić,istakavši da projekat "Dani Srpske u Srbiji", pokrenut 2013. godine, duže od decenije građanima Srbije, odnosno Kragujevca, na nov i jedinstven način predstavlja bratsku Republiku Srpsku i njene potencijale. To su dani koji simbolizuju ne samo naše prijateljstvo, već duboku povezanost, zajedništvo i solidarnost. Kragujevac sa ponosom dočekuje ovakve događaje, koji produbljuju naše zajedničke korene i bliskost", rekao je Dašić za Srnu. On je najavio da će Kragujevac u okviru "Dana Srpske u Srbiji" ugostiti delegaciju grada Prijedora i da će nakon prijema i razgovora u Gradskoj kući, na sceni Knjaževsko–srpskog teatra ansambl pozorišta iz Prijedora Kragujevčanima pokloniti predstavu "Kauboji" Saše Anočića u režiji Davida Alića.

Prijedor je jedan od četiri grada, odnosno opštine sa kojima Kragujevac neguje višedecenijsko prijateljstvo. Iduće godine navršava se 50 godina od potpisivanja Protokola o saradnji i prijateljstvu sa Fočom, koje postoji u oblasti sporta i kulture, a u perspektivi privrede i turizma, naveo je Dašić. Manifestacije poput "Dana Srpske u Srbiji" imaju ključnu ulogu u jačanju saradnje Srbije i Republike Srpske u svim oblastima. One pružaju platformu za razmenu kulturnih, privrednih i društvenih ideja, čime doprinose dubljem razumevanju i međusobnom poštovanju. Saradnja u oblasti kulture, koja se kroz ovakve manifestacije često prikazuje u prvom planu, stvara prostor za promociju umetnosti, tradicije i običaja, ali i za unapređenje turizma, dok privredni aspekti tih odnosa omogućavaju zajedničko učešće na tržištima, otvaranje novih poslovnih mogućnosti i jačanje ekonomskih resursa sa obe strane, ocenio je gradonačelnik Kragujevca. Zbog istorijskih, kulturnih i bratskih veza svaka nova manifestacija predstavlja dodatnu priliku za utvrđivanje političke saradnje i zajedničkog nastupa na međunarodnoj sceni.

Govoreći o saradnji sa gradovima i opštinama u Republici Srpskoj, Dašić je istakao da je, radeći na jačanju i produbljivanju saradnje između Srbije i Srpske, Kragujevac 8. juna u okviru Svesrpskog sabora sa predstavnicima Foče, Kozarske Dubice, Oštre Luke i Prijedora potpisao memorandume o saradnji, sa kojima je utvrdio nove mostove prijateljstva i saradnje između građana. Unapređenje saradnje može biti ostvareno povećanjem broja zajedničkih inicijativa u oblasti obrazovanja i sporta, kao i međusobnom promocijom događaja u oblasti kulture i turističkih potencijala, smatra Dašić.

Prema njegovom mišljenju, bržem ekonomskom razvoju i većoj privlačnosti za investitore može doprineti i saradnja u okviru privrednih komora i lokalnih samouprava. Zbog toga je svaki susret sa ove ili one strane Drine još jedan korak ka jačanju naših bratskih odnosa i stvaranju bolje budućnosti za sve nas, zaključio je Dašić u razgovoru za Novinsku agenciju Republike Srpske.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu