VELIKA VEST ZA KRAGUJEVAC: Vlada Srbije obezbedila finansiranje za izgradnju severne obilaznice u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na desetoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je predlog Zakona o zaduživanju Srbije kod OTP banke za potrebe finansiranja izgradnje severne obilaznice oko Kragujevca. Ovaj projekat će biti finansiran dugoročnim kreditom u iznosu od 12 milijardi dinara (12.000.000.000,00 RSD), koji će se koristiti isključivo za realizaciju ovog strateškog infrastrukturnog projekta.

Prema predlogu Zakona, zaduživanje je omogućeno na osnovu ugovora koje je država potpisala sa OTP bankom krajem oktobra prošle godine. Ovaj kredit je odobren na period od 120 meseci, a sve isplate i otplate relevantnih iznosa, uključujući kamate, naknade i glavnicu, vršiće se u dinarima.

Za strateškog partnera u realizaciji projekta izabran je konzorcijum koji čine „Srbijaautoput” d.o.o. Beograd i „EURO MOTUS” d.o.o. Beograd. Ovaj konzorcijum će biti zadužen za izvođenje radova na izgradnji obilaznice, koja se sastoji od tri ključne deonice:

  • Deonica 1: Od km 0+000 do km 5+000 (Petlja Jovanovac i trasa od km 0+700 do km 5+000)
  • Deonica 2: Od km 5+000 do km 13+400
  • Deonica 3: Od km 13+400 do km 22+000

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističe da je izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca od izuzetnog značaja za poboljšanje saobraćajne infrastrukture u regionu. Očekuje se da će nova obilaznica značajno smanjiti saobraćajne gužve u centru grada, poboljšati protok saobraćaja i doprineti smanjenju zagađenja.

Takođe, ovaj projekat će otvoriti nova radna mesta tokom perioda izgradnje i doprineće ukupnom ekonomskom razvoju Kragujevca i šireg regiona. Očekuje se da će radovi započeti u narednim mesecima, a kompletiranje svih deonica planirano je u roku od nekoliko godina.

Građani Kragujevca i okolnih naselja s nestrpljenjem iščekuju početak radova, s obzirom na to da će nova obilaznica značajno unaprediti kvalitet života i olakšati svakodnevne saobraćajne tokove. Vlada Srbije, uz podršku OTP banke i odabranih strateških partnera, posvećena je efikasnoj realizaciji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu