Đaci Prve kragujevačke gimnazije ostvarili neverovatan rezultat na takmičenju na Floridi - iKragujevac


Vesti

"Lego musketari" Prve kragujevačke gimnazije trijumofvali su u kategoriji inženjerska izvrsnost na Svetskom lego takmičenju na Floridi. Pobedu su im doneli robot Đole i podloga za učenje „moravca". To je prvi put da ekipa iz Srbije na takvom takmičenju osvoji prvo mesto.

I tako je 10 učenika Prve kragujevačke gimnazije, među 50-ak timova iz celog sveta, pronelo slavu naše zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama. Pehar je stigao u Kragujevac.

Pripremili Branko Vukašinović i Ilija Rakić
Ponosni smo na uspeh koji smo ostvarili na takmičenju. Stvarno je bilo lepo, bila je prava takmičarska atmosfera. Bilo je mnogo lepo, jer smo upoznali ekipe iz drugih delova sveta i lepo se družili s njima.Todor Stanković, učenik Prve kragujevačke gimnazije

Prvo mesto osvojili su zahvaljujući timskom duhu, interaktivnoj podlozi i robotu Đoletu, napravljenom od Lego kockica.

“Naš robot Đole je napravljen da pređe petnaestak prepreka za dva i po minuta i na takmičenju je ostvario 510 od maksimalnih 550 poena, što je jako dobar rezultat za svetsko takmičenje poput ovog” kaže Marko Bogićević, učenik Prve kragujevačke gimnazije.

“Dok smo radili na našoj omiljenoj prepreci koja liči na ringišpil slušali smo pesmu Đorša Balaševića, pa smo odlučili da našeg robota nazovemo Đole po njemu” ističe Lena Stanković, učenica Prve kragujevačke gimnazije

Uspeh je proslavljen uz "moravac", jer je najviše simpatija učesnika svetskog takmičenja osvojila interaktivna podloga za učenje našeg najstarijeg nacionalnog kola. Inače, naša kola nalaze se na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

“Na takmičenju dosta ljudi je naučili iz raznih zemalja naše kolo uz pomoć naše podloge koja sadrži muziku i svetlosna polja kako bi što lakše naučili osnovni ritam i kolo Moravac” kaže Katarina Vesković, učenica Prve kragujevačke gimnazije.

Prva kragujevačka gimnazija već deset godina učestvuje na Lego takmičenjima u regionu i svetu. Postiže zapažene rezultate zahvaljujući profesorkama Katarini Veljković i Ani Stanković.

“Do sada smo na džravnim i regionalnim takmičenjima bili jako uspešni. Ovo je najuspešnija godina, jer smo po prvi put doneli nagradu sa svetskog takmičenja. Inače, ovo je prvi put da jedna ekipa iz Srbije donese nagradu sa takmičenja svetskog nivoa” naglašava Ana Stanković, profesorka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

A nove Lego avanture sa nekim novim klincima počinju od septembra. Tada će u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji biti formiran tim za takmičenja u predstojećoj školskoj godini.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu