Kragujevac: Temelj moderne državnosti Srbije - iKragujevac


Vesti

Povodom Dana državnosti Srbije, u Staroj skupštini u Kragujevcu će biti održana Svečana akademija pod nazivom "I Ustav... i Teatar...". O Sretenju će govoriti gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a Sretenjsku besedu održaće Nikola Selaković ministar pravde u Vladi Republike Srbije.

Pre tačno 180 godina, 15. (2.) februara 1835. godine, na velikoj skupštini u Kragujevcu donet je, izdat i zakletvom potvrđen, prvi ustav moderne srpske države, i treći u srpskoj istoriji uopšte. To je bio prvi moderni ustav Srbije, a u to doba i prvi na Balkanu, i među prvima u Evropi i svetu.

Ovim ustavom, čiji je, Srbija je proglašena za nezavisnu kneževinu i tako su udareni temelji njene državnosti, na kojima i danas počiva. Autor Sretenjskog ustava, učeni Dimitrije Davidović, napravio ga je po uzoru na belgijski, a posebno francuski najviši pravni akt.

Sadržao je mnoge slobodarske ideje koje ipak nisu bile po volji knezu Milošu Obrenoviću. Kako su protiv Sretenjskog ustava bile i Turska i Austrija, a nije uživao ni podršku Rusije, Miloš ga je bez oklevanja ukinuo već 30. (17.) marta iste godine.

Velika narodna skupština održana je na crkveni praznik Sretenja gospodnjeg, kojim se proslavlja uvođenje Isusa Hrista u Jerusalimski hram, 40 dana po njegovom rođenju. Sretenje je i spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. podignut Prvi srpski ustanak. Oba ova značajna datuma, po Zakonu iz 2001, proslavljaju se kao Sretenje – Dan državnosti Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu