Kragujevac obeležio 180 godina od donošenja Sretenjskog ustava - iKragujevac


Vesti

Dan državnosti Republike Srbije obeležen je u Kragujevcu svečanom akademijom pod nazivom “I Ustav... I Teatar...“ u zdanju Stare skupštine. Osim obeležavanja 180 godina od donošenja prvog Ustava moderne srpske države, Grad obeležava i prvu pozorišnu predstavu u Srbiji koju je Joakim Vujić priredio tog dana 1835. godine. 

U svom obraćanju, gradonačelnik Radomir Nikolić je naglasio da je Sretenjski ustav proglašen u našem Kragujevcu, na ovom mestu pred 2400 narodnih predstavnika i preko 10 hiljada šumadijskih domaćina, seljaka, nadničara, gospodara i sirotinje, učenih i nepismenih - ljudi koji su prepoznali istorijski trenutak i shvatili da od tog dana, 15-og februara 1835-og Leta Gospodnjeg u Srbiji više ništa neće biti isto. Samo da svi oni, po prvi put, jesu isti pred državom i zakonom. Tako je pisalo, tako je izglasano, proglašeno, a sam knjaz se zakleo da će tako i biti.

Vekovi za nama, koliko i naše doba, pokazuju da je Sretenjski ustav naša istorijska perjanica pred vascelim svetom, dokument – međaš u civilizacijskom razvoju srpske države. Zato smo, prema Nikolićevim rečima, u obavezi da ističemo značaj ovog dokumenta svuda i uvek, naročito na dan kada je zaživeo.

 Posebnost Sretenjskog ustava, kazao je Nikolić, je u tome što ga je vazalna Srbija donela pre država koje su, u to doba, bile velike sile kao što su Austrija, Turska ili Rusija. Zato su ga neumorno osporavale, uplašene da se neke njegove ideje ne prošire na narode i države koje su bile u nekoj vrsti ropskog, zavisnog odnosa.

U Umetničkom delu programa nastupili su glumci Knjaževsko – srpskog teatra prvak drame Mirko Babić, Saša Pilipović, Miloš Krstović i Miodrag Pejković, zatim, operske dive Lidija Jevremović i Zorica Beloica u pratnji Nikole Milovanovića na gitari, vokalna etno grupa “Studenac“ i “Kragujevačko pevačko društvo“.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu