Kragujevac: JKP "Gradska groblja" u štrajku - iKragujevac


Vesti

Zaposleni u kragujevačkom javno komunalnom preduzeću "Gradska groblja“ okupili su se danas na groblju "Bozman“ i iskazali nezadovoljstvo zbog kasnjenja pet plata.

U proteklih deset dana oni su bili u jednočasovnoj obustavi rada, a pošto njihovi zahtevi nisu ispunjeni, od četvrtka su u generalnom štrajku, poštujući minumum procesa rada.

Saša Novaković, predsednik sindikata, rekao je za Blic da štrajkači zahtevaju da im se odmah isplate zarade za septembar i oktobar, i da se utvrdi dinamika dalje isplate plata. U proteklom periodu radnicima je isplaćena polovina zarade za avgust i 30 odsto septembarske plate, a overene su im i zdravstvene knjižice.

Od 133 zaposlenih, u štrajku je njih 87. Grupa radnika za prevoz i sahranjivanje pokojnika radi kako građanima ne bi bile uskraćene usluge.

Član gradskog veća za komunalne delatnosti, Zoran Jovanović je povodom štrajka u ovom JKP-u rekao da je Grad ove godine na ime ugovora za održavanje isplatio "Gradskim grobljima“ 4.5 miliona dinara. "Grad kao osnivač ne duguje im ništa. Uz to, uplatili smo im i 7 miliona dinara subvencija kako bi pospešili poslovanje“, kaže Zoran Jovanović, i ističe da je problem u "Gradskim grobljima" višak radne snage.

Prosečna plata u "Gradskim grobljima“ iznosi 36.000 dinara. Mesečni prihodi kreću se od pet do deset miliona dinara. Godišnje održavanje i zakup za jedno grobno mesto iznose 882 dinara, a oko 15 odsto građana ne izmiruje ove obaveze.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu