Zašto propada Šumadija sajam? - iKragujevac


Vesti

Zbog duga od oko milion evra račun preduzeća "Šumadija sajam" je u blokadi.

Radnici ovog preduzeća su u štrajku zbog neisplaćenih zarada i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Južno od Kragujevca naša zemlja nema sajamski prostor. Ukoliko se "Šumadisjki sajam" ugasi, sve sajamske manifestacije biće preseljene u Beograd ili Novi Sad.

Pre smene kragujevačke vlasti preduzeće je bilo u zaostatku za dve plate, a sada je za šest. Prema nezvanicnim saznanjima, gradska vlast, kao osnivač sajma, je pitala radnike da li podržavaju smenu menadzmenta ili ne. Time bi se navodno poboljšalo poslovanje.

"Osnivač postavlja direktora u našem preduzeću, a to je Skupština društva. Tako da mi zaposleni nemamo s tim nikakav problem. Da li će oni da smene sadašnje rukovodstvo i da posatve novo, svoje, mi ne ulazimo u to", kaže Bojana Jeremić, predstavnik sindikata "Šumadija sajma".

Do kraja januara "Šumadija sajam" je kako tako poslovao. Međutim, problemi su kulminirali kada im je pored ostalih blokiran i takozvani tajni račun.

"Javna je tajna da sve firme koje su u blokadi posluju preko zaštićenog računa. Mnoge velike firme tako godinama posluju. Međutim, nas je neko prijavio i usledila je blokada svih računa. Do tada smo mi i servisirali naše obaveze", kaže Dragan Kuburović, direktor "Šumadija sajma".

Iz lokalne samouprave kažu da je problem složen i da grad ima nameru da ovaj sajam postavi na stabilne noge.

"Ne postoji čaroban štapić da se odjednom reši problem "Šumadija sajma" zbog nedostatka finansijskih sredstava u budžetu Grada Kragujevca. Kao što ste i sami upoznati i nije samo "Šumadija sajam" u problemu, već su i pojedina javna komunalna preduzeca. Naravno da mi sa raspoloživim sredstvima ne možemo da rešimo sve probleme. Ono što treba da prime radnici "Šumadija sajma" je oktobar mesec", kaže Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu.

Gostujuci u emisiji „U Fokusu“ televizije Kragujevac gradonačelnik Radomir Nikolić je rekao da će se iz teškoća izaći odgovornim i domaćinskim ponašanjem.

"Mi nemamo plan da privatizujemo to preduzeće, ali do reorganizacije će doći. Sajmište bi trebalo da se bavi organizacijom sajamskih manifestacija i nista više od toga. Preduzeće ima 97 radnika i naravno da će biti viškova, ali nikoga nećemo otpustiti. Sprovešćemo socijalni program po kojem će radnici dobiti otpremnine", rekao je Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca.

"Šumadija sajam" je od početka godine u blokadi zbog duga od milion evra. Zaposleni traže isplatu šest mesečnih zarada i overu zdravstvenih knjižica. Neće prekinuti štrajk sve dok obećanja gradonačelnika ne budu realizovana. 

B92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu