Glavna ulica danas rezervisana za kretanje pešaka i biciklista - iKragujevac


Vesti

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti ali i svetskog Dana bez automobila, u Kragujevcu je danas do 19.00 sati saobraćaj u ulici Kralja Aleksandra I Karđorđevića, prilagođen pešacima i biciklistima. Duž čitave ulice od Saobraćajca do Velkog parka, na više punktova odvijaju se različite aktivnosti za sve građane od najmlađih do najstarijih.

Grad Kragujevac je jedan od 36 gradova u Srbiji koji se priključio obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti i drago nam je što smo u prilici da izmenom režima saobraćaja, građanima ukažemo na to da iako zatvorimo Glavnu ulicu, možemo da radimo, živimo i uživamo u našem gradu dok pešačimo ili vozimo bicikl, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport. Upotreba motornih vozila na globalnom nivou je jako visoka, pa i u Kragujevcu, u nekoliko vremenskih intervala tokom dana imamo saobraćajne gužve. Ovakvim akcijama građanima nudimo mogućnost korišćenja alternativnih vidova kretanja i deci dajemo primer kako saobraćaj u našem gradu možemo da organizujemo na potpuno drugačiji način, rekao je Stevović. Kako bi građani uvideli sve prednosti Evropske nedelje mobilnosti, on je izrazio zadovoljstvo što su se manifestaciji priključili Biciklistički klub „Radnički“ i druge kompanije i ustanove. Bilo bi lepo, dodao je Stevović, da se ovakve aktivnosti kojima se pruža mogućnost deci da šetaju, voze bicikl i uživaju sa svojom porodicom, organizuju više puta godišnje, a ne samo tokom obeležavanja ove manifestacije.

Inače, cilj akcije Evropske nedelje mobilnosti čija je ovogodišnja tema „Zajednički javni prostori“ je poboljšanje kvaliteta života u gradovima, promovisanja infrastrukture u službi građana i stvaranja uslova za aktivne mobilnosti, olakšavanje upotrebe čistijih načina prevoza, a pre svega aktiviranje građana da zajedno preoblikuju i unaprede javne prostore.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu