Najbolja doktorka Kragujevca Sanja Kojić: „ Ponosna sa na grad i svoj Dom zdravlja “ - iKragujevac


Vesti

Najbolja među 125 izabranih lekara kragujevačkog Doma zdravlja je doktorka Sanja Kojić. To pokazuje njena kapitaciona ocena od 7,99, koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Zahvaljujući ukupnoj oceni svih lekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi, najbolji među 140 doma zdravlja u Srbiji je kragujevački. Koliko izabrani lekar ima pacijenata, kako ih leči, da li ih poziva na preventivne preglede - samo su neki od kriterijuma koji utiču na visinu kapitacione ocene. Tom ocenom, koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje, zapravo se vrednuje kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima. U ukupnom zbiru, 125 izabranih lekara kragujevačkog Doma zdravlja dobilo je ocenu 6,25, pa je tako ova zdravstvena ustanova proglašena najboljom u Srbiji. Najbolje ocenjena među izabranim lekarima u Kragujevcu je doktorka Sanja Kojić sa ocenom 7,99 koja već dve godine leči i pacijente zaražene koronavirusom.

Ovih dana, izabrani ste za najbolju doktorku u kragujevačkom Domu zdravlja, kako se osećate ovih dana, imate li vremena da svima odgovorite na čestitke?

-Iskreno, u početku sam bila iznenađena. A sada sam ponosna na sebe, na opštu medicinu i na svoj Dom zdravlja. Svi lekari Doma zdravlja imaju dobre kapitacione ocene i svi se trude da rade što bolje i kvalitetnije. Drago mi je što su mediji zainteresovani da pišu i o dobrim stvarima u zdravstvu. Meni je malo neprijatno da pričam o sebi, više volim da pričam u množini, o zajedničkim uspesima Doma zdravlja.

Izabrani ste od 125 lekara, to pokazuje Vaša kapitaciona ocena od 7,99, koju daju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje?

-Kapitaciona ocena se određuje kvartalno. Tako da će u sledećem kvartalu verovatno neki drugi lekar imati najbolju ocenu. Zato uvek ističem timski uspeh, a ne uspeh pojedinca.

Zahvaljujući ukupnoj oceni svih lekara u ovoj zdravstvenoj ustanovi, najbolji među 140 doma zdravlja u Srbiji je kragujevački, tome ste doprineli I Vi svojim zalaganjem I revnosnim obavljanjem doktorskog posla?

-Naš Dom zdravlja je već duže vreme bio u samom vrhu. Zahvaljujući timskom radu i ogromnom trudu , uspeli smo da osvojimo prvo mesto. Ono što moram da istaknem je da je naša kapitaciona ocena najveća ikada – 6,25. Ja sam posebno ponosna na opštu medicinu koja je uvek bila negde u zapećku. Podneli smo ogroman teret poslednje dve godine, ali smo i dokazali da opšta medicina ima znanje, energiju, volju i ogromno srce. Borili smo se i borimo se na tri fronta. Radimo u kovid ambulanti, u nekovid ambulantama, a na nama je bila i masovna vakcinacija. Za prvo mesto su zaslužni svi. I lekari i medicinske sestre i medicinski tehničari. Svi smo jedan tim i svi su dali maksimalan doprinos.

Koliko , kao izabrani lekar, imate pacijenata?

-Moji pacijenti su uglavnom stariji, sa brojnim hroničnim oboljenjima, imam ih oko 1900.

Koliko ih u jednoj smeni prosečno pregledate?

-Već dve godine sam angažovana u kovid ambulanti. Pre korone , u proseku sam imala oko 50 pregleda dnevno, a bilo je dana kada ih je bilo i više. Sada se situacija menja od talasa do talasa. U pikovima talasa je bilo i preko 70 pregleda u smeni. Trenutno je situacija mirnija pa je i broj pregleda manji, od 30-35.

U prethodnom periodu , dodatni posao bio Vam je i lečenje pacijenata sa koronom, koliko ste o ovom virusu naučili kroz praksu?

-Kada se setim naših početaka, tek onda vidim razliku. Na početku pandemije smo znali jako malo o virusu, gotovo ništa. Testiranje je rađeno u strogo indikovanim slučajevima, samo pacijentima sa visokom temperaturom i kašljem i to samo onima koji su došli iz zemalja sa visokim rizikom. Tek kada je počelo masovno testiranje u kovid ambulanti , videli smo da nemaju svi pacijenti iste simptome, da ne moraju svi da imaju temperaturu, da nemaju svi otežano disanje. Od početka pandemije , imali smo 13 protokola za lečenje pacijenata, što govori o tome koliko se brzo dolazilo do novih saznanja. Sada imamo I antivirusne lekove koji skraćuju dužinu bolesti I smanjuju rizik za hospitalizaciju.

Vraćamo li se polako u normal?

-Virus me je do sada više puta demantovao , tako da se ne bih bavila prognozama. Za sada je situacija mirna, zaravnili smo I broj pregleda I broj pozitivnih pacijenata sa nekim povremenim skokovima broja pozitivnih. Nadam se da se vidi svetlo na kraju tunela.

Šta je za Vas najveća satisfakcija, povišica plate ili zadovoljstvo izlečenih pacijenata?

-Uvek mi je bila najveća satisfakcija zadovoljan i izlečen pacijent. Kada izmamite osmeh na licu bolesnog čoveka, kada uspete da ga ohrabrite, ulijete nadu, izlečite, to nema cenu.

Imate li neku anegdotu koju biste podelili sa nama?

-Anegdota i zanimljivih priča ima mnogo, ali se na žalost brzo zaborave. Možda jedna pričica o poštovanju i veri u lekara. Moj pacijent, stariji gospodin, ulazi u ordinaciju i kaže: ‘’Kada ulazim kod vas u ordinaciju bog ostaje ispred vrata, jer su ovde moj život I moje zdravlje u vašim rukama’’.

Šta Vam ovih dana kažu kolege, a šta pacijenti?

-Kolege čestitaju, a pacijentima je drago. Pacijenti biraju lekara kome veruju i za većinu pacijenata je njegov lekar najbolji, što i jeste tako.

Jeste li nagradom dodatno motivisani za još veći trud?

-Ovo je samo dodatna motivacija da radim još bolje i kvalitetnije. Kao što sam već rekla, uvek mi je u fokusu pacijent i njegovo zdravlje. Kada lečite čoveka, ne razmišljate o ocenama, jedini cilj vam je da ga lečite i izlečite.

Šta Vam u poslu najteže pada?

-Nemoć. Trenutak kada shvatim da pacijentu ne mogu da pomognem, da za njega leka nema. Teško mi pada nemoć i usamljenost starih i bolesnih.U kovid ambulanti mi najteže pada strah u očima pacijenata kada im kažem da moraju da budu hospitalizovani. Jako su teški trenuci kada stavljate pacijenta u kolica, hrabrite ga, osmehujete se, a svesni ste da su mu male šanse da preživi. Te uplašene poglede ću pamtiti zauvek. Teško mi je padalo kada se neko od osoblja u kovid ambulanti zarazi. Tada sam se pitala jesam li ih opteretila, jesam li mogla da ih odmorim malo, jesam li uradila sve da ih zaštitim.

Koliko za kragujevačko zdravstvo znači podrška lokalne samouprave?

-Znači mnogo, naravno. Poslednje dve godine smo imali veliku podršku od gradskog štaba za vanredne situacije. Obezbeđivali su nam šatore i suncobrane da pacijente koliko toliko zaštitimo od vremenskih neprilika. Za rad opšte medicine najznačajnija nam je podrška našeg direktora Dr Vasilija Antića i zamenice direktora Dr Slavice Lončar koji su uvek otvoreni za sve naše predloge i daju nam vetar u leđa.

Koju poruku, u vezi sa zdravljem, upitili biste našim čitaocima?

-Izaberite svog lekara u Domu zdravlja i zakažite pregled kod njega, kada nemate nikakve simptome. Preventiva je najvažnija. Verujte svom izabranom lekaru i slušajte i poštujte njegove savete. Ne tražite dijagnozu i lek na internetu, vaš lekar se školovao preko 20 godina da bi vama pomogao i da bi vas lečio.

Autor: Mario Badjuk

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu