Saopštenje Radarskog centra Bešnjaja - iKragujevac


Vesti

Sa teritorije Gornjeg Milanovca preko teritorije Knića, Kragujevca, Jagodine i Ćuprije 13.6.2024. godine prešla je veoma jaka konvektivna ćelija koju po dimenzijama, jačini i vremenu trajanja možemo svrstati u superćeliju, stoji u saopštenju rukovoditeljke Radarskog centra Bešnjaja Marine Perišić-Tutuš.

RC Bešnjaja ima aktivnu 101 lansirnu stanicu. Pre dejstva na ovu ćeliju sve stanice su raspolagale u proseku sa 10-14 protivgradnih raketa. RC Bešnjaja ispalio je 123, a RC Bukulja 395 protivgradnih raketa. Dejstvovano je na vreme i sa svih stanica koje su bile u poziciji da dejstvuju. Nepogoda se kretala brzinom 80 km/č. Po prijavi strelaca bilo je pojave sugradice i grada u selima Borač, Bare, Grivac, Ljuljaci, Kusovac, Zabojnica, Ramaća, Gornje Komarice, Bešnjaja, Rogojevac, Šljivovac, Opornica, Vinjište, Grošnica, Donja Sabanta, ali prema informacijama strelaca, šteta većih razmera na usevima je sprečena i ponegde je ima. Glavna padavinska zona je bila iznad samog grada Kragujevca. Grad je padao od 17.50 do 18.00 prema podacima Glavne meteorološke stanice Kragujevac i za ovo kratko vreme se sručilo 28 litara kiše.

RC Bešnjaja i RC Bukulja narednih dana vršiće dopunu raketa kako bi ponovo sve stanice imale dobru popunjenost. Lokalne samouprave, ističe u saopštenju Marina Pešić - Tutuš vrše i dodatne nabavke raketa koje doniraju centrima kao što je Kragujevac koji je donirao 80 protivgradnih raketa.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu