Odbijen zahtev "Oružara" za zapošljavanje - iKragujevac


Vesti

Fabrike odbrambene i namenske industrije, koje su u državnom vlasništvu, nisu dobile saglasnost Vlade Srbije da zaposle nove radnike. Zahtevi su poslati Vladi Srbije na razmatranje, jer su radnici bili potrebni ovim fabrikama za održavanje kontinuiteta proizvodnje.

Tako je Zastavi oružju krajem prošle sedmice, odbijen zahtev da zaposli 300 novih proizvodnih radnika, odnosno mašinskih inženjera, tehničara i zanatlija, koji kragujevačkoj fabrici nedostaju već duže od godinu dana, i obzirom na sve veći broj izvoznih ugovora.

Država fabrike odbrambene i namenske industrije tretira jednako kao i javna preduzeća koja su korisnici budžeta, i zbog toga im već duže vreme ne dozvoljava da zapošljavaju nove radnike.

Vojne fabrike su značajni izvoznici sa sopstvenim deviznim prihodom, i zabranom zapošljavanja novih radnika će biti ugrožena proizvodnja u Zastavi oružju, tvrde u ovoj fabrici koja izvozi u 42 zemlje širom sveta.

Doskorašnji ugovori za isporuke pešadijskog naoružanja, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u SAD, severnoafričke i države Bliskog istoka, kao i druge zemlje, iznosili su oko 80 miliona dolara, a potencijalni partneri se i dalje javljaju.

U Zastavi oružju kažu da bi ispunili sve veće obaveze prema inostranim partnerima, pored nekoliko stotina novih radnika, neophodna im je i savremena proizvodna oprema.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu