KG: Formirana mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici - iKragujevac


Vesti

Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici formirana je danas u Kragujevcu, na inicijativu osam gradova Srbije.

Potpisali su je centri za socijalni rad iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša, Kruševca, Leskovca, Čačka, Kragujevca i beogradsko udruženje građana "Krizni centar za muškarce".

"Nacionalna mreža će doneti rezultate u procesu zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, u tretmanu počinilaca, a udruživanje na nacionalnom nivou znači neverovatnu snagu koja će, sasvim sigurno, uroditi izmenama u oblasti zakonske regulative", rekla je član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damnjanović.

Prema rečima predstavnice UNDP Vesne Jarić, Nacionalna mreža za tretman počinalaca nasilja biće svojevrstan poduhvat umrežavanja ekspertskih znanja i stvaranja mogućnosti za razmenu znanja i daljeg usavršavanja, kao i dobrih praksi koje su stvorene na lokalnom nivou.

"Potpisivanje sporazuma je krunisanje procesa koji je trajao i koji smo mi iz programa UNDP podržavali u proteklih pet godina", podsetila je Jarić i dodala da pre pet godina nije postojao nijedan specijalizovani program za rad sa počionicima, već samo, kako je rekla, ad-hok pokušaji.

Prema podacima iz programa "Alternativa nasilju" stručnjaci iz osam centara za socijalni rad radili su sa ukupno 228 počinilaca našilja širom Srbije.

Rezultati su pokazali, istakli su potpisnici sporazuma, da taj program uspeva da napravi promenu u ponašanju osoba koje čine nasilje, a promena se ogleda, pre svega, u zaustavljanju nasilja i sprečavanju njegovog ponavljanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu