Kataklizmična kišna oluja u Kragujevcu: Grad veličine oraha napravio haos [FOTO + VIDEO] - iKragujevac


Vesti

Strahovito nevreme sa gradom pogodilo je Kragujevac u popodnevnim satima, izazivajući paniku među građanima i značajnu štetu. Za samo desetak minuta, sa neba su se obrušili komadi leda veličine oraha, stvarajući haos na ulicama.

Nevreme je započelo oko 17 sati i 45 minuta i trajalo do 18 sati. Jak pljusak, praćen umerenom grmljavinom, obrušio se na grad, donoseći sa sobom grad veličine višnje, prema izveštaju Meteorološke stanice Kragujevac.

"Prema prvom merenju, kiša je padala 18 litara po kvadratnom metru," izjavio je portparol Meteorološke stanice. Dodali su da ovakvo nevreme nije uobičajeno za ovo doba godine, što je dodatno iznenadilo stanovnike Kragujevca.

 

Radarski centar Bešnjaja takođe je bio u pripravnosti i reagovao je na situaciju. "Dejstvovali smo više puta na području svih opština Šumadijskog okruga. Oblak je došao iz pravca Gornjeg Milanovca sa sugradicom i gradom," izjavio je predstavnik centra.

Prema njegovim rečima, pravovremena reakcija je bila ključna u sprečavanju još veće štete. "Uspeli smo da ublažimo posledice, ali šteta je ipak velika. Grad je oštetio vozila, krovove kuća, kao i useve na poljima," dodao je.

Stanovnici Kragujevca opisuju prizor kao apokaliptičan. "Bilo je strašno, led je padao tako snažno da nismo mogli da izađemo iz kuća. Sve je izgledalo kao da je kraj sveta," rekla je jedna od građanki.

Komunalne službe su trenutno na terenu, radeći na otklanjanju posledica nevremena. Građani su pozvani da budu oprezni i da prijave svaku štetu kako bi se što pre sanirala.

Apel nadležnih službi

Meteorolozi upozoravaju da bi u narednim danima moglo doći do sličnih vremenskih nepogoda i apeluju na građane da prate vremensku prognozu i pridržavaju se saveta nadležnih službi. "Pripremite se za moguće oluje, zaštitite svoju imovinu i ostanite u sigurnim prostorijama tokom nevremena," poručuju iz Meteorološke stanice Kragujevac.

Ova oluja je podsetnik na moć prirode i potrebu za pravovremenom reakcijom i pripremom u cilju smanjenja štete i očuvanja bezbednosti građana. Nadamo se da će se situacija uskoro stabilizovati i da neće biti novih nepogoda koje bi ugrozile život i imovinu građana Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu