Jubilarni 20. Fića fest: Kragujevac slavi nasleđe kultnog automobila - iKragujevac


Vesti

Kragujevac će ovog vikenda biti domaćin jubilarnog, 20. Fića festa, manifestacije koja okuplja vlasnike i ljubitelje kultnog automobila fića sa prostora bivše Jugoslavije. Događaj će se održati u nedelju, 16. juna, sa početkom u 11 časova kod Spomen fontane "Ranjenik" u Velikom parku.

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 11 časova, a automobili će biti izloženi od ulaza u Veliki park do fontane, omogućavajući posetiocima da izbliza pogledaju različite modele i varijante ovog legendarnog vozila. Defile kroz Šumarice, planiran za 12.30 časova, predstavljaće vrhunac dana, sa kolonom fića koja će proći kroz Kragujevac.

Fića fest, koji se održava svake godine sredinom juna od 2005. godine, postao je tradicionalni događaj koji privlači veliki broj posetilaca iz celog regiona. Ova manifestacija pruža priliku za druženje vlasnicima fića, razmenu iskustava, prezentaciju restauriranih i modifikovanih vozila, kao i prisustvo radionicama i predavanjima o istoriji i održavanju ovog automobila.

Prvi fića sišao je sa proizvodnih traka fabrike Zavodi Crvena Zastava u Kragujevcu 18. oktobra 1955. godine. Ovaj mali putnički automobil, napravljen po licenci italijanskog Fiata, imao je motor zapremine 600 kubika. Tokom tri decenije proizvodnje, od 1955. do 1985. godine, kragujevačka fabrika proizvela je skoro milion primeraka fića, tačnije 923.487 vozila. Poslednji fića proizveden je u Krаgujevcu 18. novembra 1985. godine i bio je crvene boje, čime je zatvoreno jedno poglavlje u istoriji jugoslovenske automobilske industrije.

Ove godine, jubilarni Fića fest obećava bogat program i veliki broj učesnika. Organizatori manifestacije ističu da je događaj postao nezaobilazna tačka na kalendaru dešavanja u Kragujevcu, privlačeći ne samo lokalne entuzijaste već i ljubitelje fića iz drugih delova bivše Jugoslavije i šire.

Tokom festivala, posetioci će moći da vide pažljivo restaurirane fiće, ali i one koje su vlasnici modifikovali prema svojim željama i potrebama. Pored defilea kroz Šumarice, biće organizovane i radionice, predavanja i takmičenja u raznim kategorijama, što dodatno doprinosi bogatom sadržaju manifestacije.

Fića fest nije samo prilika da se prisetimo slavnih dana automobilske industrije u Kragujevcu, već i da se povežemo sa ljudima koji dele istu strast prema ovom kultnom automobilu. Uz podršku lokalnih vlasti i brojnih sponzora, organizatori se nadaju da će ovogodišnji festival biti još uspešniji i posećeniji nego prethodnih godina.

Kragujevac se sa nestrpljenjem sprema za 20. Fića fest, manifestaciju koja slavi ne samo automobil, već i deo kulturne baštine i identiteta grada i regiona. Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže ovom jedinstvenom događaju i uživaju u atmosferi ispunjenoj entuzijazmom i zajedništvom. Dobrodošli na 20. Fića fest!

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu