Uručeni vaučeri porodicama sa decom obolelom od retkih bolesti i ostalima obolelim od retkih bolesti - iKragujevac


Vesti

Pacijentima i porodicama sa decom obolelom od retkih bolesti uručeni su vaučeri koje mogu da iskoriste za kupovinu lekova, medicinskih sredstava i rehabilitaciju. Više od 60 vaučera kragujevačkim porodicama sa članovima koji su u Registru lica obolelih od retkih bolesti uručila je Sanja Lakić, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Uručenju u Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ u ime grada prisustvovala dr Gordana Damnjanović pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava i dr Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Vaučeri su veliki i značajni poduhvati koje je pokrenulo predsedništvo RS a koje je osnovalo Grupu za podršku porodicama sa decom obolelom od retkih bolesti, kazala je Sanja Lakić, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i istakla da je ovo samo jedan od koraka u razvoju podrške i pomoći. Procedura za apliciranje je vrlo jednostavna a čitava kampanja se pokazala veoma pozivno jer je podstakla građane da se prijave na Registar lica obolelih od retkih bolesti koji danas broji više od tri hiljade. Ona je istakla da Ministarstvo od lokalnih samouprava i gradskih udruženja i organizacija očekuje inicijative i sugestije prema kojima će se kreirati programi i budžet.

Grad Kragujevac kao odgovorna lokalna samouprava osnovala je budžetski fond pri Centru za socijalni rad za pomoć porodicama sa članovima obolelim od retkih bolesti, sufinasirajući lečenje u maksimalnom iznosu od 500 hiljada dinara, kazala je dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava i podsetila da je u okviru saradnje sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju kroz podsticajna sredstva realizovani brojni projekti među kojima HASAP kuhinja u PU ''Nada Naumović'', renovirani vrtići ''Švrća'' i ''Crvenkapa'' i mnogi drugi za unapređenje zdravlja i podršku zdarvstvenom sistemu. Sve to što zajedno činimo jeste odgovornost i društvena briga za zdravlje i javno zdravlje za pomoć porodicama i vulnerabilnim kategorijama, poručila je dr Damnjanović.

Institut za javno zdravlje kao republička institucija je medijator u lokalnoj zajednici i inicijator za prevazilaženje problema kao i sugerisanje republičkim organimaradi ostvarivanja zajedničkog cilja a to je zdraviji i bezbedniji život sugrađana. Vaučeri su jedan od koraka ka ostvarenju tog cilja, zaključio je dr Nebojša Ranković, direktor Instituta u Kragujevcu.

Pacijenti koji danas nisu podigli vaučere, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dostaviće poštom na kućnu adresu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu