Komemorativnom akademijom obeleženo 25 godina od bitke na Košarama - iKragujevac


Vesti

Pre 25 godina 14. juna 1999. godine zvanično je završena bitka na Košarama, tokom koje su pripadnici Vojske SR Jugoslavije 67 dana branili državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije. Živote je u borbama izgubilo 108 mladih vojnika.

 

Istorija naše otadžbine prepuna je primera hrabrosti ljudi koji su branili čast, ognjišta i živote nejakih od napada raznih osvajača. Od vremene nepisane i pisane istorije pa do kraja 20. veka mnogi znani i neznani junaci u teškim vremenima činili su herojska dela kako bi mi danas živeli u miru i slobodi. Njih 108 su naša krv i naša budućnost, deca i sinovi, braća i molitvenici, rekao je na Komemorativnoj akademiji, izaslanik predsednika Srbije i predsednik Vlade Miloš Vučević. Mnogi od naših branilaca bili su mladi regruti koji su se našli u epicentru sukoba koji je zahtevao nadljudsku izdržljivost i hrabrost. Heroji sa Košara položili su svoje živote radi odbrane svoje otadžbine i tim činom pokazali ultimativnu ljubav prema državi i svome rodu. Važno je, poručio je Vučević da sećanje na tu godinu postane sastavni deo moralnog i duhovnog sistema vrednosti današnjih i budućih generacija.

Komemorativnoj akademiji koju je organizovao Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije, prisustvovali su najviše državne zvanice, predstavnici Vojske Srbije, svih državnih institucija, zatim Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, gradova i opština, članovi boračkih organizacija i porodice poginulih boraca.

U ime grada Kragujevca Komemorativnoj akademiji koja se održala u „MTS dvorani“ u Beogradu, prisustvovali su prof. dr Anđelka Stojković, zamenica predsednika Skupštine grada Kragujevca i Miroslav Petrašinović, savetnik gradonačelnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu