Kragujevačka deca dobila novčanu pomoć od humanitarnih udruženja iz Italije - iKragujevac


Vesti

Predstavnici Udruženja „Mir sada“ iz grada Leka u Italiji i Udruženja „Torino sos“ iz Torina uručili su kragujevačkoj deci novčanu pomoć u iznosu od oko dva miliona dinara.

Članovi delegacije iz Italije posetili su i Osnovnu školu “19. oktobar“ u Botunju za koju su obezbedili sredstva za adaptaciju.

Više od dva veka ova udruženja u saradnji sa Samostalnim sindikatom metalaca Srbije pomažu porodicama bivših radnika kragujevačke Zastave.

Više puta godišnje humani ljudi iz Italije dolaze u Kragujevac i doniraju značajna novčana sredstva ovdašnjim porodicama.

Ovog puta 60-oro dece dobilo je pomoć.

Prijateljstvo je počelo tokom bombardovanja naše zemlje 1999. godine kada su članovi udruženja iz Italije, u znak protesta zbog agresije NATO -a i odlučili da pomognu deci roditelja koji su ostali bez posla.

Od tada svaki donator iz Italije brine o jednoj porodici iz Kragujevca.

U prvo vreme nakon bombardovanja na spisku za pomoć je bilo pedesetoro dece čiji su roditelji zbog bombardovanja Zastavinih pogona ostali bez posla, da bi se kasnije taj broj proširio na skoro dve hiljade.

Jedan od ciljeva saradnje je i razvijanje prijateljstva između srpskog i italijanskog naroda.

Udruženja iz Italije uložila su značajna sredstva u rekonstrukciju škole u Botunju gde su kompletno adaptirane učionice, kabinet i nastavničke kancelarije kao i park u školskom dvorištu.

Ovu aktivnost Italijani su posvetili nedavno preminuloj članici njihove delegacije koja je godinama volontirala u humanitarnim udruženjima i pomagala srpskoj deci.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu