Početak grejne sezone u Kragujevcu: Energetika spremna, obimni remonti na mreži - iKragujevac


Vesti

Jutros je, kako je i najavljeno, na teritoriji grada Kragujevca počela grejna sezona, a paralelno s proizvodnjom toplotne energije, sprovode se i tzv. „tople probe“. Preduzeće „Energetika“ d.o.o. najavljuje da je spremno dočekalo ovu sezonu, uz prethodno sprovedene „hladne probe“ koje su omogućile testiranje kompletnog distributivnog sistema.

Tokom hladnih proba, ceo sistem je napunjen hemijski pripremljenom vodom, a pumpe su bile u konstantnoj cirkulaciji proteklih mesec dana. Cilj ovih testiranja bio je otkrivanje eventualnih problema na mreži i njihovo pravovremeno otklanjanje, kako bi se izbegli kvarovi tokom najhladnijih dana.

Remont distributivne mreže ove godine bio je značajno obimniji u poređenju s prethodnim sezonama. Mreža grada Kragujevca, koja ukupno ima dužinu od 86 kilometara, zahtevala je temeljne radove, s obzirom na prosečnu starost od preko 38 godina. U pojedinim delovima grada zamenjeni su čitavi delovi toplovoda, dok su izvori toplotne energije takođe prošli kroz neophodne popravke. Posebno se izdvaja remont kotlarnice u Erdogliji, gde će grejanje biti znatno kvalitetnije nego prethodnih godina.

Kada su u pitanju energenti, „Energetika“ je obezbedila sve potrebne resurse za novu sezonu. Osim neophodnih 20 miliona kubnih metara gasa za rad novih kotlova, napunjeni su svi raspoloživi rezervoari sa mazutom, a obezbeđeno je i 60 tona lož ulja koje će poslužiti kao alternativno gorivo.

Uz pripreme koje su obavljene, Kragujevčani mogu očekivati stabilnu i efikasnu grejnu sezonu, čak i tokom najhladnijih zimskih dana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu