Kralj Esvatinija u poseti Srbiji: Vučić najavio obilazak Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas Njegovo Veličanstvo kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini, koji će u okviru zvanične posete boraviti u našoj zemlji do 22. oktobra. Tokom zajedničkog obraćanja, Vučić je najavio da će kralj, pored ostalih destinacija, posetiti i Kragujevac, što je od izuzetnog značaja za ovaj grad i region.

Prema rečima predsednika Vučića, kralj Esvatinija je izrazio želju da se upozna sa inovativnim naučno-tehnološkim kapacitetima Srbije, ali i sa njenom namenskom industrijom. "Kralj je izrazio interesovanje za naše naučno-tehnološke parkove, poput onih u Novom Sadu, kao i za superkompjutere i data centre. Posebno se zanimao za našu namensku industriju, koju ćemo mu predstaviti u Kragujevcu," istakao je Vučić.

Kragujevac, kao jedan od centara namenske industrije Srbije, ima dugu tradiciju u ovoj oblasti, a poseta kralja Msvatija III pruža priliku da se prezentuju najsavremeniji kapaciteti i dostignuća fabrike Zastava oružje i drugih lokalnih industrijskih subjekata. Ova poseta ne samo da doprinosi jačanju bilateralnih odnosa između Srbije i Kraljevine Esvatini, već i skreće pažnju na strateški značaj Kragujevca u privrednom i industrijskom razvoju Srbije.

Tokom posete Srbiji, kralj će obići i Novi Sad, gde će se upoznati sa naprednim tehnološkim projektima, kao i Kragujevac, gde će domaćini predstaviti deo naše vojne i industrijske proizvodnje.

Srbija i Kraljevina Esvatini su takođe danas potpisale memorandume o saradnji u više ključnih oblasti, što otvara prostor za jačanje ekonomskih, naučnih i tehnoloških veza između dve zemlje.

Ova poseta nosi veliki značaj za Srbiju, a posebno za Kragujevac, koji će imati priliku da ugosti jednog od poslednjih monarha Afrike i predstavi svoje potencijale na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu