Obeležena 106. godišnjica od streljanja Slovaka u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj Spomenika 44 slovačka vojnika – pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Memorijalnom kompleksu „Slovačko groblje“ obeležena je 106. godišnjica od streljanja Slovaka u Kragujevcu. Vence su položili Nj.E. ambasador Republike Slovačke, Mihal Pavuk, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Antić, član Gradskog veća grada Kragujevca, Aleksandar Milošević i Danka Andonovski, šef Kabineta gradonačelnika.

Aleksandar Milošević, član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima istakao je da je 21. jun jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpsko - slovačkog prijateljstva. Kragujevac kao grad stradalnik je podneo brojne žrtve i zato znamo da cenimo tuđe. Žrtva pripadnika 71. austrougarskog pešadijskog puka urezana je u istoriju našeg grada, naše zemlje i zauvek će ostati simbol otpora i borbe za vrednosti na kojima se gradi budućnost. To što počivaju daleko od svoje rodne kuće i voljene zemlje daje nam obavezu da čuvamo poruke koje su nam ostavili i svake godine šaljemo u svet, poručio je Milošević.

Nj.E Mihal Pavuk, ambasador Republike Slovačke u Srbiji istakao je da veoma ceni to što grad Kragujevac i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svake godine, na ovom mestu, organizuje komemorativnu svečanost kojom se sećamo slovačkih vojnika i negujemo kulturu sećanja. Ambasada Slovačke je posebno ponosna na to što je Grad Trenčin grad pobratim Kragujevca i što se na taj način neguju i razvijaju dobri i prijateljski odnosi naša dva naroda.

Usprotiviti se tada, u to vreme, jednoj velikoj monarhiji, na jedan častan i odgovoran i vojnički način jeste nešto što zaslužuje da bude upisano zlatnim slovima na stranici naše istorije. Ovo je deo državnog programa Vlade Republike Srbije i mi sa dužnom pažnjom, uz najviše državne i vojne počasti odajemo poštu našoj slovačkoj braći, na isti način na koji naša slovačka braća, u Petražalki i Velikom Međeru u Slovačkoj, čuvaju spomen na naše vojnike i civile internirce, kojih je nekoliko desetina hiljada stradalo u austrougarskim logorima – poručio je Zoran Antića, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i zahvalio se gradu Kragujevcu što u ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicije brine o ovom veoma važnom ratnom memorijalu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu