Važnost podrške osobama sa invaliditetom u sistemu visokog obrazovanja - iKragujevac


Vesti

Okružnu organizaciju Saveza slepih Srbije u Kragujevcu posetili su predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prodekan za nastavu prof. dr Srđan Đorđević, prof. dr Zoran Jovanović i saradnik u nastavi i personalni asistent za nastavu za osobe sa invaliditetom Andrija Popović, Sanja Stojanović ispred Udruženja studenata sa hendikepom. Susret je organizovan kako bi se na adekvatan način obeležile četiri akademske godine uspešnog prilagođavanja nastave na ovoj visokoškolskoj ustanovi za osobe sa invaliditetom, posebno za slepe i slabovide studente. Sastanku su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ljudska i manjinaska prava, Gordana Damnjanović i član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić.

Pravni fakultet Uiverziteta u Kragujevcu u svojoj preko 50 godina dugoj istoriji, 2020. godine prvi put se susreo sa tim da među novo upisanim studentima, ima jednu potpuno slepu studentkinju. Bio je to novi izazov za njih koji je otvorio pitanja koja su se odnosila na to, na koji način u potpunosti mogu prilagoditi nastavu i praćenje nastave, kao i adekvatnu litraturu slepim studentima. Saradnjom kragujevačkog Univerziteta, Pravnog fakulteta, i Organizacije slepih kao i podrškom Grada Kragujevca uspešno su stvoreni svi uslovi za adekvatan pristup i socijlanu inkluziju u visokom obrazovanju.

Danas Univerzitet u Kragujevcu jedino na Pravnom fakultetu ima dva slepa studenta, a u susret prijemnom ispitu za tekuću akademsku godinu, na ovom sastanku promovisana je međusektorska saradnja i podrška koju su kroz zajedničko delovanje obazbedili sa ciljem afirmacije aktvnosti podrške osobama sa inavliditetom.

Gordana Damnjanović istakla je da Grad Kragujevc pruža veliku podršku daljem školovanju i afirmisanju visokog obrazovanja za osobe sa invalidtetom kao i to da Univerzitet u Kragujevcu predstavlja primer dobre prakse u tom smislu. Član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić takođe je naglasaio važnost inkluzivnog obrazovanja na svim nivoima i najavio da će Grad pružiti podršku osobama sa invalidtetom u sistemu obrazovanja kroz obezbeđivanje tehničke i druge podrške koja im je neophodna u tom procesu.

U prilog izuzetne saradnje sa ovom visokoškolskom ustanovom, predsednik Saveza slepih Srbije i Okružne organizacije Saveza slepih Srbije u Kragujevcu, Milan Stošić, uručio je posebno priznanje za velki doprinos i podršku Pravnom Fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu